Κοπή Πίτας ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω

Ομιλία του Επικεφαλής Γιάννη Γκίκα

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι

Μας γέμισε χαρά και τιμή η θερμή σας ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για την κοπή της Βασιλόπιτας του συνδυασμού μας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω», χθες το βράδυ. Μας επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, ΣΥΜΜΑΧΟΙ προς τον κοινό σκοπό μας: ένα καλύτερο Αιγάλεω.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω» Γιάννης Γκίκας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Κόβουμε τη βασιλόπιτα μας για το 2016, εν μέσω των δυσκολιών και των κοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί για όλους μας η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που έχει φέρει τη χώρα σε πρωτοφανή κατάσταση και πάρα πολλές οικογένειες αντιμέτωπες με την ανεργία και την ανέχεια.

Το κοινωνικό κράτος καταρρέει και αδυνατεί να παίξει το ρόλο του. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κύριο βάρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανάληψης πρωτοβουλιών και στήριξης των αδυνάτων, έπεσε στα χέρια της αυτοδιοίκησης και στους αιρετούς της. Ο θεσμός στάθηκε τις περισσότερες φορές στο ύψος του, αποδεικνύοντας την εγγύτητα αλλά και την αποτελεσματικότητά του, προσφέροντας λύσεις σωτήριες για τους Δημότες.

Την ίδια στιγμή όμως, ο διαχρονικός εναγκαλισμός κράτους – αυτοδιοίκησης, με πρόσχημα ή αφορμή τα μνημόνια, επιδεινώθηκε δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και αδιεξόδου σε δράσεις και πρωτοβουλίες των Δημοτικών Αρχών.

Το έχω αναφέρει και προεκλογικά, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην ουσία είναι τοπική ετεροδιοίκηση. Aυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση για την λειτουργία της αποφασίζεται κεντρικά από την κυβέρνηση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η χρηματοδότηση προς τους Δήμους έχει υποστεί δραστική μείωση, σε ποσοστό άνω του 60%, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο τους.

Οι περικοπές κονδυλιών συνεχίζονται, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Η μείωση αυτή βαίνει όμως αντιστρόφως ανάλογα με τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διευρύνονται συνέχεια. Περισσότερες αρμοδιότητες, όλο και λιγότερα χρήματα. Πόσο είναι αυτό σύμφωνα με το Σύνταγμα?

Μέσα σ’ αυτό το υφεσιακό περιβάλλον, οι Δήμοι – και ο δικός μας δεν αποτελεί εξαίρεση – βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μετά βίας ανταπεξέρχονται στη μισθοδοσία των εργαζόμενων παρόλο που ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και της απαγόρευσης προσλήψεων. Έτσι, χωρίς χρηματοδότηση και πόρους για νέα έργα, χωρίς προσωπικό γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την τοπική αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στο ρόλο της, να καλύψει δηλαδή τις ανάγκες των δημοτών.

Η αυτοδιοίκηση, ο ορισμός της άμεσης δημοκρατίας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων των πολιτών. Έρχεται καθημερινά σε επαφή μαζί τους. Αυτά τα προβλήματα είναι πια, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, διαφορετικά, πιο σοβαρά και πιο κρίσιμα, σχεδόν εκρηκτικά. Είναι ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Σ’ αυτά τα προβλήματα η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκει λύσεις με αμεσότητα και ευελιξία.

Πώς να το πράξει όμως? Πώς να ανταπεξέλθει χωρίς πόρους? Μόνο με τη συνδρομή εθελοντών, μόνο με τη βοήθεια συνδημοτών μας. Αρκεί?

Το περίφημο επισιτιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης έπρεπε να είχε μπει σε εφαρμογή από τον περασμένο Νοέμβρη, εντούτοις ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει.

Η πρόταση της παράταξής μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στηρίζαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε μια κοινωνική συμμαχία αλληλεγγύης των αιρετών – εργαζομένων και δημοτών για να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις με πρωτοπόρα τη Δημοτική Αρχή.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής (κύριε Δήμαρχε) υπάρχουν δείγματα και αποφάσεις που κατά την άποψη μας τουλάχιστον δε βοηθούν την ομαλή λειτουργία του Δήμου.

α. Η μετακίνηση τριάντα και πλέον υπαλλήλων την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, η κωλυσιεργία των κρίσεων στο υπηρεσιακό συμβούλιο, η διαφωνία σας στον πρόσφατο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, τον οποίο θέλετε κιόλας να αλλάξετε είχε σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών και την δημιουργία ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων. Πολύ φοβάμαι ότι ακολουθείται μια τακτική στα διοικητικά θέματα της περασμένης δεκαπενταετίας που δεν είχαν καλά αποτελέσματα για το Δήμο μας.

β. Η πολιτική που ακολουθείται στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Έχει εξαπολυθεί ένα πογκρόμ ελέγχων και προστίμων στα μαγαζιά. Βέβαια για να είμαστε ακριβείς προβλήματα σε αυτόν τον τομέα υπήρχαν και υπάρχουν. Όμως είμαστε αντίθετοι στην λογική, πονάει χέρι κόβεις χέρι, που ακολουθείται. Υπάρχει απόφαση Δημάρχου που εντέλει τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από την αστυνομία, την πολεοδομία και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου να γίνει έλεγχος σε όλα τα καταστήματα. Θα πρέπει η οποιαδήποτε παραβατικότητα να αντιμετωπίζεται πρώτα με διάλογο και όπου μπορεί ο Δήμος με τις νόμιμες πάντα διαδικασίες να διευκολύνει στην από κοινού εξεύρεση λύσεων ειδικά στη σημερινή συγκυρία της κρίσης και όχι να καταφεύγει στην εφαρμογή αστυνομικών και διοικητικών μέτρων.

γ. Το ζητούμενο από όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης είναι η μη εξάρτηση από κομματικές και παραταξιακές συλλογιστικές. Στο Δήμο μας βλέπουμε και βιώνουμε μια πλήρη τακτική της δημοτικής αρχής με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Τρανό παράδειγμα η μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου ύψους 2.000.000 Ευρώ στην τράπεζα της Ελλάδος. Παρά τις αντίθετες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΕΔΑ) πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία να μεταφερθούν χρήματα και είμαστε ένας από τους ελάχιστους δήμους που το έκαναν μετά τη γνωστή πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η λογική που αναφέρθηκε ήταν ότι έπρεπε να στηρίξουμε την κυβέρνηση γιατί είχε να κάνει μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα γεγονότα μας δικαίωσαν για αυτή μας τη διαφωνία, και τα χρήματα δώσαμε και δημοψήφισμα κάναμε και μνημόνιο τρία υπογράψαμε.

δ. Αυτή η τακτική του αποφασίζω και διατάσω έχει δημιουργήσει τεραστία προβλήματα και στον εργασιακό χώρο. Οι εργαζόμενοι του Δήμου μαζί με όλα τα άλλα οικονομικά προβλήματα, που έχουμε όλοι μας, αντιμετωπίζουν και την έλλειψη εμπιστοσύνης της δημοτικής αρχής. Ζούνε σε μια αβεβαιότητα των σχέσεων εργασίας τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν διαρραγεί οι συναδελφικές τους σχέσεις. Να σας θυμίσω τα γεγονότα που δημιουργήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την απόφαση του Δημάρχου για τη δίωξη Συνδικαλιστή, όταν κουκουλοφόροι εμφανιστήκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και προκληθήκαν τραυματισμοί μεταξύ των εργαζομένων. Τέτοια γεγονότα δεν τιμούν κανέναν και περισσότερο το Δήμο Αιγάλεω. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται.

Η παράταξη μας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω» λειτουργεί σαν αξιωματική αντιπολίτευση και ο θεσμικός της ρόλος είναι σαφής και καθορισμένος.
Ελέγχουμε την Δημοτική αρχή στις αποφάσεις της.

Σε όσα συμφωνούμε, και ευτυχώς είναι πολλά, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποφάσεις. Σε όσα διαφωνούμε οφείλουμε να πείσουμε τον Αιγαλεώτικο λαό για τη μη ορθότητα των αποφάσεων.

Η κριτική που κάνουμε επώνυμα στη Δημοτική Αρχή είναι καλοπροαίρετη και αποβλέπει μόνον στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν ήταν ούτε είναι στη συλλογιστική μας.

Η εξεύρεση κοινών λύσεων, η συνεργασία όλων των δυνάμεων είναι απαραίτητη στην παρούσα συγκυρία περισσότερο από ποτέ. Είναι επιβεβλημένη, για το καλό του Δήμου και των Δημοτών. Με αυτή την αρχή θα πορευόμαστε πάντα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Καλή Χρονιά, με Υγεία, πίστη και δύναμη!