Κοπή Πίτας 2017 ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία σας στην εκδήλωσή μας. Η μαζική συμμετοχή σας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, από τη θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τις δυνατότητες που διαθέτουμε, για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική αυτοδιοίκηση.
Είναι αλήθεια ότι η αυτοδιοίκηση δεν περνά τις πιο εύκολες μέρες της.
Ως θεσμός, εμπεριέχει δύο ενότητες.
• Αυτή του θεσμικού πλαισίου, που εκπορεύεται από την κεντρική εξουσία, και
• Αυτή την στενότερη, της διοίκησης του κάθε Δήμου

Στις αρχές της κρίσης ενεργοποιήθηκε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Ένα νομοθέτημα που έβαζε ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφήνοντάς την χωρίς πόρους, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό. Κι ενώ η αυτοδιοίκηση προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της, μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο, ήλθε και η οικονομική κρίση, που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, αφού μια εύκολη πρώτη λύση για εξοικονόμηση πόρων ήταν οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, μέχρι σήμερα, φτάνουν το 65%.
Πώς ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των Δημοτών?
Επιπλέον, την ίδια στιγμή, καλείται να καλύψει και τις ολοένα διογκούμενες ελλείψεις του κεντρικού κράτους σε βασικά ζητήματα επιβίωσης μιας φτωχοποιημένης κοινωνίας.

Αυτά δεν είναι νέα. Αυτά είναι που λέγαμε όλοι και πριν τις εκλογές. Το ζήτημα είναι ότι τίποτα δεν άλλαξε. Ότι η ίδια κατάσταση συνεχίζει να ισχύει και να βαίνει επιδεινούμενη κατά τη διάρκεια των δύο ετών της νέας διακυβέρνησης.
Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε ότι γίνεται άλλη μια περικοπή της τάξεως του 10% στους προϋπολογισμούς.
Η κεντρική εξουσία με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο και ειδικά στην αυτοδιοίκηση.
Κι ενώ Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια αναζητούν πόρους από το Κράτος για να διασφαλίσουν την ελάχιστη δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών των δημοτών τους, αντιμετωπίζονται από την κεντρική εξουσία ως εχθροί.
Η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πως είναι δυνατόν ο φετινός προϋπολογισμός να προβλέπει έσοδα από πρόσθετους φόρους πάνω από 5 δις και στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνο να μην αποδίδονται οι πόροι που της αναλογούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά να υφίσταται και μείωση του προϋπολογισμού της κατά 10%.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός της άμεσης δημοκρατίας.
Εμείς όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.
Βασικές ανάγκες σίτισης, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, χρέη, πλήρης διάλυση της μεσαίας τάξης είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι.
Κι απέναντι σ’ αυτά και τόσα άλλα έρχονται μόνον εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της φτώχιας: το απόλυτο φιάσκο.
Πέρυσι, ενώ μας έταξαν 200 εκατομμύρια, δόθηκαν τελικά πάνω κάτω 100 εκατομμύρια, ενώ φέτος μας παραπέμπουν στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης των 350 ευρώ το μήνα, κι αυτό μόνον αν δεν έχεις που την κεφαλή κλίνη. Την ίδια στιγμή, το επίδομα για τους αλλοδαπούς ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Δεν έχουμε τίποτα με τους πρόσφυγες, κι ας μη βιαστεί κανείς να μας κατηγορήσει, αλλά διαμαρτυρόμαστε για την αντιμετώπιση των συμπολιτών μας. Διαμαρτυρόμαστε για την ανάλγητη αντιμετώπιση, για την έλλειψη ευαισθησίας, για τη μετατροπή των άλλοτε νοικοκυραίων σε επαίτες, για την καταδίκη της ελπίδας, για την ανυπαρξία προοπτικής.

Στις συλλογικές αποφάσεις και κριτικές των οργάνων της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού η Κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα».
Οι αοριστολογίες για δήθεν τροποποιήσεις του Καλλικράτη με ένα νομοσχέδιο σκούπα για την διοικητική ανασυγκρότηση, του προηγούμενου Υπουργού, τελικά μεταλλάχτηκαν σε ένα καινούργιο μόρφωμα για αλλαγή κάποιων άρθρων του υφιστάμενου νόμου. Δεν ξέρουμε καν σε τι αφορούν οι τροποποιήσεις αυτές, σε ποια κατεύθυνση βρίσκονται.
Η περίφημη διαβούλευση για την διοικητική ανασυγκρότηση έχει κυριολεκτικά βαλτώσει, αφού ο νέος Υπουργός την θεωρεί άκαιρη.
Σε ένα πράγμα είναι συνεπής η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο: στην ασυνέπειά τους ως προς τις κατευθύνσεις και τους στόχους τους.
Αντ’ αυτών, ασχολούμεθα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση και την απλή αναλογική: το με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνεται η εκλογή των δημοτικών αρχόντων και των συμβούλων, το γιατί αυτή η αλλαγή θα είναι καλύτερη για την αυτοδιοίκηση δεν γνωρίζει κανείς. Το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί σίγουρα να απαντήσει, αλλά κρατά τις απαντήσεις «επτασφράγιστο μυστικό», προς το παρόν.
Πάντως, η αυτοδιοίκηση, στην συντριπτική της πλειοψηφία είναι αντίθετη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως έδειξε η απόφαση που πάρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στα δύσκολα αυτά χρόνια της κρίσης στήριξες με πράξεις και όχι με λόγια την καθημερινότητα, ακόμα και την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που είχαν ανάγκη βοηθείας.
Η Αυτοδιοίκηση πρότεινε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις, τις περισσότερες φορές χωρίς χρηματοδότηση.
Τι να πούμε για το μεταναστευτικό! Εκεί που το Υπουργείο, αντί να επιλέξει την συνεργασία με τους Δήμους, έχει επιλέξει να εκχωρήσει την κρατική αρμοδιότητα μαζί με τα αντίστοιχα κονδύλια σε ντόπιες και ξένες ΜΚΟ, χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει, όπως με τραγικό τρόπο αποδεικνύεται καθημερινά, τα minima της ασφαλούς, ανθρώπινης φιλοξενίας των προσφύγων, χρησιμοποιώντας χώρους, στην πλειοψηφία τους απολύτως ακατάλληλους, βλέπε Ελαιώνα, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον και στις τόσες προκλήσεις που αυτό γεννά καθημερινά και που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η διοίκηση του Δήμου μας αναλώνεται σε μια απλή διαχείριση της κατάστασης, ευθυγραμμισμένη πλήρως στις «οδηγίες προς ναυτιλομένους» του Υπουργείου, και της Κυβέρνησης.
Τα παραδείγματα πολλά. Θα αναφερθώ μόνον σε μερικά από αυτά.

Μεταφορά των αποθεματικών
Ο Δήμος μας είναι από τους λίγους Δήμους της χώρας που με ονομαστική ψηφοφορία μετέφερε στην τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά του, που σήμερα ανέρχονται γύρω στα 7.000.000 ευρώ. Αποθεματικά που προέρχονται από την περιοχή του Ελαιώνα.

Καμία αντίδραση για το πρόβλημα των απορριμμάτων
Η Διοίκηση του Δήμου μας ανταποκρινόμενη πλήρως στην κεντρική κατεύθυνση υιοθετεί άκριτα έναν περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, που είναι στην ουσία του ένα ευχολόγιο χωρίς να προτείνει ουσιαστικά τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος των σκουπιδιών.
Θα κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής, ίσως λειτουργήσει ένας νέος ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και οι Δήμοι θα μπορούν να κάνουν αυτοδιαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Πού θα χωροθετηθούν, που θα λειτουργήσουν όλα αυτά, κανείς δεν ξέρει.
Ειδικά στο Δήμο μας, ο οποίος, σημειωτέον, δε διαθέτει χώρους ιδιοκτησίας του για διαχωρισμό και επεξεργασία των απορριμμάτων.
Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, αυτή είναι η αντίληψη και κατευθυντηρία γραμμή της Κυβέρνησης.

Τα θέματα των εργαζομένων
Στο δικό μας Δήμο, η διοίκηση ακολουθεί την τακτική «οι ημέτεροι και οι άλλοι».
Για τους «ημετέρους» όλα καλώς καμωμένα. Για τους «άλλους», καλλιεργείται μια ατμόσφαιρα έλλειψης εμπιστοσύνης. Στους μεν, κλείνουμε το μάτι, από τους δε αποστρέφουμε το βλέμμα.
Αυτό έχει σαν αναγκαία συνέπεια τη μη ενεργοποίηση όλου του στελεχιακού κι εργατικού δυναμικού, την υπολειτουργία διαφόρων υπηρεσιών, τη δημιουργία αντικινήτρου για εργασία. Και πάνω σε αυτό το κλίμα που δημιουργεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων, καλλιεργείται η ακόμα πιο απαράδεκτη συλλογιστική ότι «για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι».
Όπως κάθε οργανισμός, έτσι κι ο Δήμος δουλεύει σωστά και αποδίδει αν δουλεύουν σωστά και αποδίδουν και οι εργαζόμενοί του. Στους χώρους της εργασίας θα πρέπει επιτέλους να πάψουν οι διαχωρισμοί αυτού του τύπου, που θα πρέπει να μπουν οριστικά στο παρελθόν. Είναι το μοναδικό εχέγγυο για πρόοδο κι ευημερία, για κοινωνική συνεργασία και αλληλεγγύη και για την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη οργάνωση κάθε θεσμού.
Για όσους εμμένουν σε πρότυπα του παρελθόντος, λέμε ότι δεν εξυπηρετούν τη χώρα, δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία της δημοκρατίας αλλά βοηθούν στην ανακύκλωση της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Τοπική Δημοκρατία
Η διοίκηση του Δήμου μας θεώρησε ως την ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά, την εκλογή συμβουλίων περιοχών και την ανάδειξη εκπροσώπων από τα τοπικά συμβούλια.
Έτσι εξασφαλίζει, κατά την άποψή της, το «πλάτεμα της Δημοκρατίας», με τη συμμετοχή δήθεν των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η συντριπτική πλειοψηφία όλης της αντιπολίτευσης ήταν αντίθετη με το εγχείρημα αυτό, διότι, όταν ζητήσαμε επιπλέον στοιχεία, έγινε φανερό ότι ήταν ένα εφεύρημα της Διοίκησης να «στήσει», μέσω ημετέρων, τα δικά της τοπικά συμβούλια.
Αυτοί δε οι οπαδοί της «ανοιχτής», της «πλατιάς» Δημοκρατίας μας κατήγγειλαν, γιατί με σχετικές μας ανακοινώσεις κάναμε γνωστές τις θέσεις μας και εξηγήσαμε στο λαό του Αιγάλεω γιατί αντιδράσαμε. Μας κατήγγειλαν γιατί δε σεβαστήκαμε δήθεν την απόφαση της πλειοψηφίας.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ κατήγγειλε, όπως είχε το δικαίωμα – δικαίωμα που μας δίνει η ίδια η δημοκρατία, που την αντιλαμβανόμαστε στην πράξη και όχι στα λόγια – την μέθοδο υφαρπαγής της κοινής γνώμης για κομματικές και μόνον σκοπιμότητες.
Οι δημότες του Αιγάλεω το αντιλήφθηκαν. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ψήφισαν 900 άτομα και σε δύο περιοχές δεν εκλεχτήκαν εκπρόσωποι γιατί δεν προσήλθε επαρκής αριθμός πολιτών.
Ποιος ήταν ο αριθμός που έπρεπε να προσέλθει για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές, πώς αυτές πραγματοποιήθηκαν, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε, ουδείς γνωρίζει.
Στο αίτημά μας για ενημέρωση, δεν έχει ανταποκριθεί η διοίκηση του Δήμου μας.
Είναι η αντίληψη που λέει ότι, αν συμμετέχει το 1% του εκλογικού σώματος , όλα καλά!
Πώς αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία όταν το 99% απέχει?
Πώς νομιμοποιούμε μία διαδικασία, όταν αυτή απονομιμοποιείται λόγω αποχής?
Τι είδους αντιπροσωπευτικότητα είναι αυτή, όταν σχεδόν το σύνολο των πολιτών δεν εκπροσωπείται?
Ρητορικά ερωτήματα. Οι απαντήσεις περισσότερο κι από προφανείς.
Ας σας μεταδώσουμε και τα αποτελέσματα, για λόγους πληρότητας: Ω του θαύματος! Όλοι οι εκλεγέντες στις διαδικασίες «παρωδία» ή ήσαν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ή ήσαν κομματικά στελέχη.

Στημένα δημοψηφίσματα, κύριε Δήμαρχε, δεν είναι διαδικασίες που ταιριάζουν στη δημοκρατία. Είναι ίδιον απολυταρχικών καθεστώτων.

Αλλά εσείς πολιτεύεσθε με γνώμονα την αντίληψη που λέει ότι «η Κυβέρνηση έχει σ’ όλα δίκιο», γιατί είναι ομογάλακτή σας.
Πολιτεύεσθε με ολίγη δόση αλαζονείας, αφού «ξέρετε τα πάντα» και, ως εκ τούτου, οι άλλες γνώμες δεν σας είναι αναγκαίες.
Πολιτεύεσθε με βάση την αρχή «εμείς και οι άλλοι».

Με τον τρόπο αυτό όμως δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες, ούτε στο λαό του Αιγάλεω ούτε στη χώρα.
Έχουμε εκλεγεί για να είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία, να διαπιστώνουμε προβλήματα και να προωθούμε λύσεις: άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Να διεκδικούμε για τους δημότες μας. Να ψάχνουμε τρόπους να καλυτερέψουμε τα πράγματα γι’ αυτούς. Και πάνω απ’ όλα, να μάθουμε να τα κάνουμε όλα αυτά με ενότητα, με εναρμονισμένες δράσεις, με συνεργασία.
Εμείς αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Κι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα ανοίξετε τα μάτια και τ’ αυτιά σας.
Γιατί όλοι είναι χρήσιμοι και κανείς δεν περισσεύει στην κοινή προσπάθεια.
Γιατί η δύναμη της ομάδας είναι τα άτομα και η δύναμη των ατόμων η ομάδα.
Ελπίζουμε σε μια θετική ανατροπή των πραγμάτων και για το Δήμο μας και για την Ελλάδα!

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εκλεγμένους και μη, του Συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω» αλλά και όλους εσάς τους φίλους μας για τη στήριξή σας και την άοκνη προσπάθεια γι’ αυτό το καλύτερο, στο οποίο όλοι προσβλέπουμε.
Για ένα καλύτερο Αιγάλεω, για μια καλύτερη Ελλάδα!
Σας ευχαριστώ όλους!